Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Xmas version: To σπίτι της υπομονής



      H αλήθεια είναι ότι η υπομονή δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Τις τελευταίες δύο μέρες, όμως, είναι η μοναδική λέξη που ακούω από γνωστούς και φίλους, ένεκα που μια σιχαμένη γαστρεντερίτιδα με έχει ρίξει στο κρεβάτι και έχει βαλθεί να με ξακάνει παντελώς.
      Συνειρμικά εντελώς, το μόνο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό με τη λέξη υπομονή (και μας αφορά σε τούτο το blog, αν δηλαδή το διαβάζει κανείς) είναι αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω.  
 Το κομψοτέχνημα- μπισκοτόσπιτο,  φτιαγμένο από gingerbread.  To gingerbread, έθιμο των αγαπημένων Άγγλων,  στολίζει απαραιτήτως τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια τους, είτε στην εκδοχή σπιτιού, είτε στην εκδοχή ενός απλού μπισκότου σε σχήμα αγοριού, του gingerbread-man.
      Εν μέσω λοιπόν της μιζέριας του λαπά, της φρυγανιάς, της κοτόσουπας και των φαρμάκων θα σας πω δυο λόγια για το κομψοτέχνημά μου αυτό, που πραγματικά το βλέπω και το καμαρώνω, μπας και ξανάρθει λίγο το πνεύμα των Χριστουγέννων και απ΄ το σπίτι μου. 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να το κάνετε είναι : α) να σας αρέσουν τα Χριστούγεννα, β) να έχετε εορταστική διάθεση, γ) καλή παρέα και αντίστοιχη βοήθεια (όπως είχα είχα εγώ την Μαρίνα και την Κάλλη που μετρούσε με τον χάρακα την ζύμη) και δ) χρόνο για ξόδεμα.
Χριστούγεννα είναι, πρέπει να έχετε απ’ όλα!

Λοιπόν, λοιπόν, στο θέμα μας:
Για την ζύμη των μπισκότων θέλουμε:
§  2 αυγά
§  3 βανίλιες σε σκόνη ή μισό κουταλάκι εκχύλισμα
§  180 γραμ. βούτυρο
§  100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
§  6 κουταλιές της σούπας μέλι
§  3 κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
§  1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
§  1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
§  1/4 κουταλάκι του γλυκού  μοσχοκάρυδο
§  1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο τριμμένο
§  1/2 κουταλάκι του γλυκού  baking powder
§  Μια πρέζα αλάτι
§  2 κουταλάκια του γλυκού ginger τριμμένο
§  4 1/2 φλυτζάνια αλέυρι για όλες τις χρήσεις

Για το γλάσο χρειαζόμαστε:
§  2 ασπράδια αυγών
§  5 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη
§  2 κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
§  Μια πρέζα αλάτι
§  2 βανίλιες ή λίγο εκχύλισμα

Κατά τα λοιπά χρειαζόμαστε:
§  Χρώματα ζαχαροπλαστικής
§  Φορμάκια για διακοσμητικά σχέδια
§  Πινέλο
§  Δίσκο για τούρτες ( ζητήστε από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς έναν μιας χρήσης αν δεν έχετε δικό σας ή αν θέλετε –σαν εμένα- να πάτε δώρο το μπισκοτόσπιτό σας)
§  Κάτι που να χρησιμοποιηθεί σαν βάση πάνω στην οποία θα πατήσει το σπίτι. Εγώ έβαλα αμυγδαλόπαστα που βρήκα έτοιμη στο σούπερ μάρκετ, την οποία άνοιξα σε φύλλο και την έβαλα πάνω στο δίσκο που πήρα από το ζαχαροπλαστείο.
§  Κάθε είδους καραμέλα, ζαχαρωτό, γκοφρέτα, χρωματιστή τρούφα ή όοοοο,τι  μπορείτε να φανταστείτε για την διακόσμηση.
Και βάζουμε μπρος το μεγάλο σχέδιο..
Χτυπάμε βούτυρο, ζάχαρη, βανίλιες, αυγά, μέλι και γλυκόζη σε ένα ομοιογενές μείγμα. Σταδιακά βάζουμε το αλεύρι και το baking powder κοσκινισμένο και τέλος τα μυρωδικά. Η ζύμη είναι έτοιμη. Την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να γίνει σφιχτή, την βγάζουμε και ανοίγουμε φύλο μισού εκατοστού περίπου. 



ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα πιο χοντρά μπισκότα είναι πιο βαριά και στο τέλος θα σας δυσκολέψουν πολύ λόγω βάρους στο να σταθούν όρθια. Οπότε προσοχή μεγάλη στο πάχος του φύλου.
Κόβουμε με τα κουπ-πατ ότι διακοσμητικά σχέδια θέλουμε (δεντράκια, αστέρια, λουλούδια κλπ κλπ) και  -κάνοντας καλύτερα ένα χάρτινο πατρόν για ευκολία- κόβουμε και τα μέρη του σπιτιού. 

  Για τους τοίχους  2 μπισκότα 12 x 18.
  Για τη σκεπή 2 μπισκότα 12 x 20
 Για την πρόσοψη και το πίσω μέρος του σπιτιού 2 μπισκότα 12 x 11 με ένα ενιαίο ισοσκελές τρίγωνο ύψους 10 εκατοστών ώστε στήνοντάς τα όρθια να σχηματιστεί στέγη.
 τετράγωνα παράθυρα 4 x 4 όσα σας αρέσουν
Μία πόρτα
Μία καμινάδα


Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 170 βαθμούς για 10-12 λεπτά και αφήνουμε τα μπισκότα να στεγνώσουν καλά πάνω στη σχάρα του φούρνου και να σκληρύνουν πριν αρχίσουμε να τα στολίζουμε.

Φτιάχνουμε και το γλάσο. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε ελαφριά μαρέγκα μαζί με το αλάτι, προσθέτουμε την άχνη και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε για 5′ λεπτά. Γίνονται ένα ωραίο  παχύρευστο γλάσο το οποίο είναι και η κόλλα μας.

 
















Και ήρθε η μεγάλη ώρα της συναρμολόγησης. Στρώνουμε την αμυγδαλόπαστα  πάνω στο δίσκο μας και κολλάμε ένα-ένα τα μπισκότα-τοίχους με άφθονο γλάσο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ: Τους τοίχους τους έχουμε ήδη βάψει με γλάσο χρωματισμένο με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή τους αφήνουμε στο χρώμα του μπισκότου και έχουμε ήδη τοποθετήσει πάνω όλα τα διακοσμητικά συμπεριλαμβανομένων πορτών και παραθύρων. Σε κάθε περίπτωση δεν τους πειράζουμε καθόλου αφού τους τοποθετήσουμε γιατί κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με το γεφύρι της Άρτας αυτοπροσώπως.

Μόλις στηθούν και οι τέσσερις τοίχοι, αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για πολλές πολλές ώρες, καλύτερα για ένα ολόκληρο βράδυ. Το πρωί βάζουμε και την –ήδη διακοσμημένη- στέγη.
Τελειώνουμε με τα διακοσμητικά που επίσης τα έχουμε βάψει όπως μας αρέσει και βάζουμε τη φαντασία μας να οργιάσει στις τελικές πινελιές.


Εγώ, που αντιμετώπισα ένα θεματάκι με τη σκεπή, έκανα ένα πιο μεταμοντέρνο αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Οι φίλοι μου όμως αγάπησαν το σπιτάκι με τα ελαττώματά του και του έδωσαν την περίοπτη θέση που του αξίζει πάνω στον πάγκο της κουζίνας τους, ώστε όλοι τους οι καλεσμένοι να το θαυμάζουν άφοβα.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα, σε όσους πιστεύουν ακόμη σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου