Ξύπνησες μόλις πριν
μισή ώρα, Κυριακή γαρ, και τσεκάρεις λίγο το νετ. Είσαι πεινασμένος, διότι το
χθεσινό βράδυ ήταν μακρύ.
Λες να φτιάξεις
πρωινό υπερπαραγωγή αλλά να μη φας κι όλη τη μέρα στην κουζίνα. Κυριακή άλλωστε,
μέρα ξεκούρασης, καφέ, ποτού κλπ κλπ κλπ.
Γι’ αυτό κι εγώ, γρήγορα
γρήγορα – έχω και δέντρο για στόλισμα σήμερα-, θα σου πω την υπέρτατη συνταγή πρωινού που, όπου
και να την σερβίρεις θα ανεβάσει το κασέ σου.
Μπάινεις κουζίνα, βάζεις
ποδίτσα, βγάζεις από το ψυγείο 8 φέτες ψωμί του τόστ, 4 αβγά και το γάλα. Άμα
δεν έχεις ψωμί του τοστ βάλε κανονικό κομμένο σε λεπτές φετούλες, όχι ζυμωτό,
δεν θα γίνει ωραίο.
Σπας τα 4 αυγουλάκια
σε ένα μπολ, ρίχνεις μέσα μισή κούπα γάλα, παίρνεις το σύρμα κουζίνας, τον κοινώς
λεγόμενο αυγοδάρτη, και βγάζεις το άχτι σου, όποιο κι αν έιναι, πάνω στα αυγά
για 3-4 λεπτά, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
Και εδώ φτάνεις
μπροστά στο μεγάλο δίλλημα αυτής της Κυριακής: Αλμυρό ή γλυκό;
Εγώ προτιμώ αλμυρό
αλλά πρέπει να είμαι αμερόληπτη και να σε βοηθήσω να τελειώνεις με αυτό το κρίσμο
δίλλημα. Θα τα κάνεις και τα δύο! (Πρωινό υπερπαραγωγή ήθελες, μην ακούω παράπονα.)
Χωρίζεις το μίγμα
σου σε δύο μπολάκια και προσθέτεις:
Για το γλυκό:
2 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
Και για το αλμυρό:
2 κουτ. σούπας παρμεζάνα
ή όποιο πολύ σκληρό τυρί θέλεις
αλάτι-πιπέρι
φρεσκοτριμμένο.
Βουτάς τα ψωμάκια
στο μίγμα και από τις δύο πλευρές και τα ρίχνεις σε τηγάνι αφήνοντάς τα για 2-3
λεπτά απότην κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
ΑΝ όντως φτιάξεις
και τα δύο είδη της μαγικής αυγόφετας βολεύει περισσότερο ένα ταψάκι με λαδόκολλα
και ψήσιμο στον φούρνο, που οπωσδήποτε έχεις προθερμάνει όσο χτυπάς τα μείγματα,
στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, γιατί αλλιώς θα χρειαστεί από
αλμυρό σε γλυκό να αλλάξεις το λάδι σου στο τηγάνι (κατά προτίμηση σπορέλαιο,
ειδικά για το γλυκό).
Σερβίρεις τις μεν
γλυκές φέτες με άχνη, πραλίνα, τρούφα ή με ότι θες τελοσπάντων και τις αλμυρές
με μισή φέτα τυρί του τόστ (άμα την βάλεις αμέσως επάνω θα προλάβει και να λιώσει)
και λίγη καπνιστή γαλοπούλα ή ψημένο μπέικον ή και τίποτα.
Πειραματίσου και λίγο
στη γαρνιτούρα, μην με δυσκολεύεις, κι εγώ τώρα ξύπνησα.
Καλημέρα, καλή όρεξη
και καλή Κυριακή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου